Rtěnka – nezbytný doplněk ženy od dob pravěku

Jenom málokterá z žen si dovede představit život bez rtěnky. Je to nezbytná součást kosmetické výbavy a většina žen přiznává, že rtěnku používá téměř každý den. Ačkoliv se může zdát, že její použití je spojeno až s dnešní dobou, jsou archeologové zcela opačného názoru. Z řady jeskynních kreseb totiž vyplývá, že již v této době si ženy malovali rty. Samozřejmě tím, co bylo dostupné. Nejčastěji se jednalo o šťávu z bobulí.

Postupem času již vznikaly první směsi na přírodní bázi. To bylo oblíbené především ve starověkém Egyptě a tou nejznámější osobou která si v této době malovala své rty, byla samozřejmě Kleopatra. Postupem času spatřovali světlo světa stále nové a nové metody, které se plně rozvinuly v období renesance, především za vlády Ludvíka XVI., kdy rtěnky často používali i muži.

Rtěnka v podobě, jakou ji známe dnes, vznikla až v roce 1915. Zasloužila se o to společnost Guerlin která i dnes vyrábí mnoho kosmetických produktů a také parfémů, které jsou známé po celém světě. Právě díky kompaktnímu vzhledu se rtěnka stala doplňkem každé ženy. Ta si ji tak mohla vzít kamkoliv s sebou a její aplikace byla stejně jednoduchá, jako nyní. Ačkoliv se od té doby výrazně změnilo složení, její obliba zůstala zachována.

Dnešní rtěnky jsou vyrobeny na bázi vosků a olejů. Nejčastěji je používán včelí nebo palmový vosk. Ten je obsažen hlavně z toho důvodu, aby rtěnka neustále držela svůj tvar a byla tak možná její snadná aplikace. Kromě těchto vosků jsou přísadou i zjemňující a vyživující látky, které mají blahodárný vliv na naše rty. Nejčastěji se jedná o vitamín E nebo výražek z Aloe Vera. Tou nejzákladnější přísadou je samozřejmě barvivo, aby při nanesení mohlo dojít k zvýraznění našich rtů. Díky obrovskému trhu je k dispozici skutečně široká škála různých barev a jejich odstínů, takže si jistě vybere každá žena.

[divider]

Autor: Damiha

Autor příspěvku: admin