Tuk je nepřítelem naší vysněné postavy

Toužíme být krásné a fit. Jenže jak to udělat? V létě je dost lákavých akcí, kde se griluje maso, klobásy a další tučná jídla, která při zakousnutí mohou potřísnit náš oděv mastnotou, ale my se jim nevyhneme. Respektive se jim ani zcela vyhnout nechceme, natož se jich vzdát úplně.

Přesto nemůžeme tuk z jídelníčků vyřadit úplně. Jak by se nám vstřebávali vitamíny rozpustné v tucích? Asi těžko. Proto je důležité zachovat správný podíl živin, tak jak naše tělo potřebuje. Procentuálně rozdělené je to z největší části na sacharidech, aby naše tělo mělo energii na celý den. Zhruba 55 % sacharidů v denní dávce by mělo naše tělo dostat. Dále jsou to tuky, které šplhají k 30%. Bílkoviny se svým podílem 15% jsou nesmírně důležité pro výstavbu tkání a svalů.

Historie našich předků

Zajímavý je fakt, že naši předkové, kteří jedli z velké části potravu rostlinnou a masitou, která se jim nabízela, byla rozmanitá od kořínků, obilnin a listů až po mamutí kýtu a jiné maso, např. z tygra šavlozubého. Také ovoce a zeleniny měli dostatek. My jsme nyní v době, kdy také jíme, co se nám podbízí. Ovšem sázíme spíš na reklamu než na složení stravy. To bude tedy náš úhlavní nepřítel. Zřejmě máme obrácen tedy podíl živin a přijímáme více tuku než sacharidů. To má za následek zaoblení naší postavy a ukládání tuku v nepříznivých ženských partiích. Ruku na srdce, která z Vás si nedopřeje prohřešek s mastnými hranolky a hamburgerem?

Je tu i fakt, že tuk nás nezasytí

Jenže tloustneme a tloustneme, protože tuk nás nezasytí. Jíme více, protože nám to chutná! Tuk je vidět na bocích a pase, jenže tam, kde ho nevidíme, je také. Ukládá se uvnitř cév, kde může vést ke snížení či úplnému zamezení toku krve a následným mozkovým mrtvicím a srdečnímu infarktu.

Tuk nám bere svěžest a zdravého ducha

Je tomu skutečně tak. Zdravá strava a pohyb činí všechny lidi na světě šťastnějšími. Vyplavují se hormony štěstí a radosti. Endorfiny, serotonin a testosteron mají v našem životě důležitou roli. Nenechme si je vzít tím, že budeme jen jíst u televize a přestaneme se sportem.

Menší množství tuku prodlužuje život

Pokud tedy o sobě víte, že máte bohaté tukové zásoby v těle, zkuste přísun tuku do těla omezit na polovinu. Jak na to? Neznamená to, že sníte o polovinu porce méně, než jste si nandala na talíř, ale dáte si třeba o lžíci másla méně, než jste byla zvyklá, aj. Nasycené mastné kyseliny živočišného původu si dopřávejte v omezené míře, nebojte se esenciálních nenasycených mastných kyselin – např. olivový olej, řepkový olej, aj. Pokud tedy toužíte grilovat, zkuste něco netradičního. Co třeba grilovaný lilek, paprika, rajče, cibule, česnek a k tomu losos, tuňák nebo drůbeží maso? Variant je opravdu mnoho, stačí se zamyslet.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin