Kdo rád vaří, peče a smaží, ochutnává novinky a s oblibou si dopřává něco nevšedního, bude italskou gastronomií jistě přímo unesen. Jeden recept střídá druhý a na víkendové menu máte s jižanskou tradicí vystaráno dlouhé týdny dopředu. Pochutnat si, zapojit do akce olivy, ale i sezonní zeleninu, na tom lze jedině získat! A pokud chcete pár tipů, čtěte prosím dále! Itálie rozhodně není jenom o pizze na tisíc různých způsobů, to bychom se drželi až příliš zkrátka. Zdejší kuchyně se vyvíjela už od dob antického Říma a přijímala vlivy z celého světa.
Jednoduché, a přitom výtečné jídlo
Nenáročné na přípravu, takže ideální pro ty, kteří nechtějí trávit celé odpoledne v kuchyni, když je venku po delší době zase krásně slunečno. To jsou v kostce špagety carbonara, oblíbený recept nejenom pro italské uhlíře, ale i tisíce světově proslulých restaurací. Co budete potřebovat? Kromě špaget je to vejce, trochu pepře, soli, slanina a česnek. Nezbytnou ingrediencí je též vejce, pokud budete mít domácí, pak jen dobře! Nezapomeňte zapojit i nejznámější z jižanských olivových produktů, jehož aroma a chuť výborně vyniknou v kombinaci s mnoha dalšími italskými dobrotami. Nabízí se totiž pestrá paleta možností, co si udělat v neděli k obědu – jen se trochu projít po Apeninském poloostrově.
Oblíbené lasagne známe nejen díky línému zrzavému kocourkovi, který nesnáší pondělky. Je pravdou, že si jejich příprava vyžádá trochu více času, než je u tradičních italských jídel obvyklé. Výsledek vás ale jistě přesvědčí o tom, že šlo o nadmíru dobrou investici. Nikdo také neříká, že je nemůžete mít k obědu ještě zítra a pozítří. Byla by škoda neudělat velkou porci, na které si pochutná několikrát v řadě celá rodina. Italský olivový olej platí za světovou špičku, dopřát si jej můžete i s vůní lanýžů, pomerančů nebo citronů, podle toho, co máte rádi. Zkusit něco nevšedního? Jasně, Itálie a její kuchyně vám s velkou ochotou otevírá svou pomyslnou bránu!