Pronájmy v Karlových Varech jdou velmi dobře na odbyt. Stačí zvládnout prezentaci vašeho bytu a „nepřepálit“ cenu. Poradíme vám, jak na to!

Pronájem v Karlových Varech hledají každoročně stovky lidí a to je řeč pouze o takových zájemcích, kteří poptávají něco dlouhodobého. Turistů, kteří chtějí svoje soukromí a dají proto přednost bytu před hotelem, těch se v tomto malebném lázeňském městě objevuje mnohem víc. Máte-li to štěstí a vlastníte zde nemovitost vhodnou k pronajmutí, budete si moci bez problému vybírat, komu ji svěříte. Chcete vědět, jak vše zvládnout bez asistence realitky? Jak co nejlépe nabídnout váš byt, stanovit rozumnou činži a připravit smlouvu na profesionální úrovni? Tak se na to pojďme podívat.

Pronájem bytu je závažné rozhodnutí

Že jde o poměrně závažné rozhodnutí, je zřejmé už z toho, o jaké peníze se zpravidla jedná. K celé věci je nutné přistupovat zodpovědně a krom toho, že musíte co nejlépe zvládnout prezentaci vaší nemovitosti, je třeba připravit kvalitní smlouvu, stanovit optimální cenu a zejména vybrat si solidního nájemníka, což je zřejmě krok nejsložitější. Nikdo jistě nechce svěřit svoji nemovitost člověku, ze kterého se vyklube neplatič, který se navíc odmítá vystěhovat nebo někomu, kdo po sobě zanechá spoušť. Složitější to může být u krátkodobých pronájmů, pro které jsou sice Karlovy Vary dík své atraktivitě jako stvořené, nicméně každý nehodlá podstupovat zvýšené riziko a to zejména pokud jde o případnou devastaci bytu. Je ovšem pravdou, že takový risk bývá obvykle vykoupen výrazně vyšší činží, o tom není pochyb.

19 % lidí u nás nežije „ve svém“

Zhruba pětina obyvatel naší republiky nežije tzv. „ve svém“ a platí tedy činži. Jak můžete vidět v tabulce, není to ve srovnání s vyspělou Evropou nijak vysoké číslo. Spolu s rostoucími cenami nemovitostí, které jsou čím dál méně dostupné, však procento těchto lidí pozvolna stoupá a rozšiřují se tedy i řady potenciálních zájemců o pronájem právě vašeho bytu.

Podíl nájemního bydlení v Evropě

POŘADÍ ZEMĚ LIDÍ V NÁJMU
1. Švýcarsko 58%
2. Německo 48,5 %
3. Rakousko 45 %
21. Česká republika 19 %
32. Slovensko 10 %
33. Chorvatsko 9,5 %
34. Rumunsko 3,2 %

Krátkodobá versus dlouhodobá varianta

Jak jsme se už zmínili, jsou Karlovy Vary se svými lázeňskými domy, filmovým festivalem a celou řadou úžasných architektonických památek ideálním městem, ve kterém lze váš byt pronajímat tzv. krátkodobě. Může to být víkend, týden nebo dva a jisté je to, že si tímto způsobem můžete za ideálního stavu (dostatek turistů) vydělat o poznání více než v případě dlouhodobé varianty. Nicméně starosti s hledáním vhodné klientely, přípravou a podepisováním smluv, stejně jako s úklidem nemovitosti mohou leckoho odradit a přimět člověka k pronájmu dlouhodobému, jehož realizaci se na následujících řádcích také hodláme věnovat. Dáte-li přece jenom přednost variantě krátkodobé, uděláte nejlíp, když vše svěříte do rukou nějaké agentury. Odpadnou vám již zmíněné starosti a vyšší vybraná činže spolehlivě pokryje i provizi, kterou si realitní agentura ponechá.

4 kroky k realizaci pronájmu

Připravili jsme pro vás stručný souhrn toho nejpodstatnějšího, co je třeba uskutečnit ještě před tím, než budete někomu moci s klidným svědomím předat klíče od vaší nemovitosti. Jde zhruba o čtyři následující kroky:

1) POŽADUJTE PŘIMĚŘENOU ČINŽI.

– Stanovení optimální činže nemusí být vždy snadné. Podívejte se na internet, kde jistě naleznete stránky s nabídkami pronájmů. Od nájemného, které je požadováno za byty obdobné velikosti a kvality jako je ten váš, se můžete odrazit (samozřejmě s ohledem na lokalitu). Mějte na paměti, že není dobré to zbytečně přehánět. Často je lepší inkasovat o něco méně, pokud vám mírný cenový ústupek zajistí nájemníka, u něhož je předpoklad, že bude solidní.

2) PREZENTACE JE ZÁKLAD!

– Zvládnout prezentaci nemovitosti skutečně na úrovni je nesmírně důležité a to i dnes, kdy je bytů nedostatek, bydlení zdražuje a zástup zájemců může být celkem dlouhý i v případě, že se vám tento krok příliš nepovede. Jde o to, abyste předvedli, že máte k dispozici něco skutečně hodnotného, za co má smysl měsíc co měsíc platit částku, kterou požadujete. A jak na to? Základem jsou kvalitní fotografie interiéru a klidně i celého domu a jeho nejbližšího okolí. Ty společně se stručným, ale přesto vyčerpávajícím popiskem musíte umístit na hojně navštěvovaný realitní web (ideálně i na více webů) a druhý krok máte za sebou.

3) PRECIZNÍ SMLOUVA SE VÁM VYPLATÍ.

– Je to věc, u níž se většinou vyplatí, pokud se s ní obrátíte na profesionála. Chcete-li si smlouvu přesto připravit sami, podívejte se, co by měla obsahovat a na co je dobré myslet ještě před tím, než dojde k jejímu podpisu.

4) S VÝBĚREM NÁJEMNÍKA OPATRNĚ!

– Poslední krok je bohužel vždycky tak trochu sázkou do loterie. První dojem, kterým na vás zájemce o váš byt zapůsobí, má jistě svou váhu, tak to zkrátka chodí. Nicméně se tím nenechte ovlivnit přespříliš, protože jde v první řadě o peníze a to o peníze vaše! Krom dostatečně vysoké kauce proto neváhejte požadovat i reference od zaměstnavatele vašeho nového nájemníka a neváhejte nahlédnout i do registru dlužníků, který je dostupný online. Můžete si tím ušetřit spoustu nepříjemností, které by vás mohly potkat v případě, že vaši nemovitost svěříte do rukou nevhodnému člověku.

Každopádně jste to vy, kdo si bude vybírat

V současné situaci, kdy se solidních pronájmů za rozumné peníze ve většině našich měst nedostává, to budete bezpochyby vy, kdo si bude vybírat, komu byt poskytnout a komu nikoliv. A Karlovy Vary jsou místem, kde to platí dvojnásob. Pryč jsou doby, kdy někteří majitelé bytů vzali téměř kohokoliv jen proto, aby jejich nemovitost neležela ladem a alespoň něco jim vydělala.

A mimochodem, máte už s pronajímáním nějakou zajímavou zkušenost? Podělte se o ni s námi a našimi čtenáři!

Autor příspěvku: admin